ČLAN BK “SALONA” IZ SOLINA, JE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U TOKIJU! – Boksač »Salone« Luka Plantić je olimpijac!

SOLINSKA KRONIKA 322, 15. LIPNJA 2021.

Dečko iz Sesveta i novi stanovnik Solina Luka Plantić (24) protutnjao je Parizom i izborio nastup na Olimpijskim igrama. U polufinalu je odmjerio snage s Britancem Benjaminom Whittakerom, no glavni cilj je ostvaren – plasman u Tokio

Boksač Luka Plantić, član BK Salona iz Solina, je na Olimpijskim igrama u Tokiju! On je bio prvi hrvatski boksač koji se kvalificirao. Sve čestitke Luki i njegovu treneru Tomislavu Bašiću. U četvrtfinalu turnira u Parizu uvjerljivo je jednoglasnom odlukom sudaca 5:0 pobijedio Irca Emmeta Brennana! Bravo Luka, s tri čiste pobjede u kvalifikacijama osigurao je nastup u Tokiju u poluteškoj kategoriji (-81kg).

Višestruki hrvatski prvak u poluteškoj kategoriji u silovitom je stilu, nezaustavljivo pobijedio trojicu suparnika u kvalifikacijama i prolaskom u polufinale turnira u Parizu osigurao olimpijsku vizu i ispunio olimpijski san! Luka je savršeno odradio kvalifikacijski turnir – lani u Londonu startao je trijumfom nad nositeljem Austrijancem Umarom Džambekovom, a u Parizu je prvo uraganskim prekidom u prvoj rundi slomio Armenca Gora Nersesyana, a onda uvjerljivo slavio nad Ircem Emmetom Brennanom!

Luka je protiv irskoga borca Brennana krenuo u svom stilu, u nezaustavljivom jurišu od prve minute, ispucao seriju udaraca u tijelo i glavu Brennana, načeo i brzo razbio gard čvrstog Irca i već nakon prve minute prve runde prisilio suca na brojanje. Plantić je dominirao prvu rundu koju je dobio jednoglasnom odlukom. Irski boksač došao je do daha u drugoj rundi, opreznije izbjegavao Plantićeve ulaske, a i tu rundu Luka je dobio podijeljenom odlukom 4:1. U trećoj rundi Plantić je spustio tempo, orijentirao se na kontre i prošlo je nekoliko žestokih koje su obeshrabrile Irca. I tu je rundu Plantić dobio jednoglasno i uzdignutih ruku, u naletu emocija dočekao kraj meča i svog olimpijskog puta.

U ponedjeljak, 7. lipnja polufinale protiv Britanca Benjamina Whittakera, visokog boksača dugačkih ruku, odličnog tehničara i vrlo pokretnog, no glavni cilj je ostvaren – Luka je dohvatio zvijezde i olimpijske snove, te je rekao nakon meča:

– Godinu dana radili smo za ovaj trenutak i pripremali se za kvalifikacije. Došao sam maksimalno spreman, jako sam napredovao i znao sam da me nitko ne može zaustaviti. Četvrtfinale protiv Irca bilo mi je kao finale Svjetskog prvenstva, veliki pritisak, a kao što sam najavio – znao sam da sam veći »fighter« od njega i od bilo koga i da ću to dokazati. Nije bilo jednostavno, vrlo je čvrst, nije posustajao sve tri runde.

Imao sam snage za još nekoliko rundi, ali nakon prve dvije bilo je jasno da imam veliku prednost i da se mogu i malo štedjeti za polufinale. Borba s Whittakerom bit će puno opuštenija, bez pritiska, sad ću uživati u boksu, a uspjeh ćemo proslaviti po povratku u Hrvatsku.

– Presretni smo, Luka se vrhunski pripremio i odradio borbe za plasman u Tokio. Za Irca se nismo posebno taktički pripremali, bili smo koncentrirani da Luka nakon pobjede nad Armencem bude maksimalno fokusiran i da nametne svoj stil, napade i serije bez predaha. U polufinalu ćemo biti opušteniji, ali želimo i u Parizu otići do kraja i vratiti se sa zlatnom medaljom – rekao je nakon meča trener Tomislav Bašić.

Napravili su već sve što su zacrtali, i više od toga. Luka Plantić protutnjao je Parizom, borit će se na Olimpijskim igrama u Tokiju! Dečko iz Sesveta, naš heroj iz Solina gdje je preselio da bi se s trenerom Tomislavom Bašićem pripremio na najbolji mogući način za nastavak kvalifikacija i plasman u Tokio, posvetio se potpuno treninzima i boksu i apsolutno je zaslužio sve čestitke i olimpijski turnir!

Naklon do poda, sve čestitke Luki i treneru Bašiću u BK Salona i Hrvatskom boksačkom savezu koji ih je pratio i podržavao u svim fazama priprema i akcijama koje su ih lansirale na Olimpijske igre!

Izvor: Hrvatski boksački savez

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću