GALERIJA »ZVONIMIR«: OTVORENA MEĐUNARODNA IZLOŽBA MALOGA FORMATA, 80 SLIKARA I KIPARA S OKO 120 RADOVA – Autentičnost slikarskoga tkiva

SOLINSKA KRONIKA 340, 15. prosinca 2022.

– Ovom izložbom dominiraju vedre emocije, životnost i idiličnost, ona predstavlja odu ljepoti postojanja – zaključila je Vera Sinovčić, predsjednica LU »Salona art« napominjući kako je važno u malomu prepoznati i održati likovnu superiornost velikoga formata

U organizaciji Likovne udruge »Salona art« 23. studenoga u Galeriji »Zvonimir« otvorena je Međunarodna izložba Maloga formata na kojoj se predstavilo 80 slikara i kipara s oko 120 radova. Pozdravljajući okupljene, predsjednica Udruge Vera Sinovčić, uputila je posebnu zahvalu Gradu Solinu i Javnoj ustanovi u kulturi »Zvonimir« na podršci koju iskazuju održavanju ove izložbe.

– Likovna udruga »Salona art« sačuvala je kontinuitet od skoro 14 godina djelovanja te je sa svojih četrdesetak članova obranila autentičnost slikarskoga tkiva kao i tradiciju organiziranja izložbe Maloga formata – rekla je Sinovčić dodajući kako je ova 11. po redu izložba kojoj je idejni začetnik Duško Aničić, prof. jedinstvena u Hrvatskoj.

– Na njoj izlažu renomirani i oni manje poznati autori što predstavlja izvrstan spoj iskustva i amaterizma, a svima je zajednička sklonost likovnom izričaju te izražajna osobnost za prenošenje svoga viđenja svijeta – naglasila je Sinovčić ističući kako eksponati pokazuju da mali format ima zanimljive i neistražene mogućnosti.

– Ovom izložbom dominiraju vedre emocije, životnost i idiličnost, ona predstavlja odu ljepoti postojanja – zaključila je predsjednica LU »Salona art« napominjući kako je važno u malomu prepoznati i održati likovnu superiornost velikoga formata.

Izložbu je otvorio fotograf, profesor likovne kulture i umjetnosti Pero Dragičević koji je posebno istaknuo činjenicu da manja umjetnička forma ne umanjuje vrijednost djela, odnosno da mali format nije manje vrijedan od velikoga.

– Ovdje su okupljeni radovi akademika i amatera, ali u konačnici je najvažnija darovitost i na taj način trebamo promatrati izložena djela – poručio je profesor Dragičević.

O vrijednosti maloga formata možda najbolje govori rečenica Andrije Jakelića, akademskoga slikara autora kataloškoga predgovora izložbe: »Sva ljepota ovoga svijeta stala je u ovih nekoliko centimetara… Svaki potez koji se krije u nastanku ove liposti čini onu snagu i nužnost bitnu za prepoznavanje ljudskog postojanja…«

Svečanost otvaranja izložbe pjesmom je uveličao zbor udruge Alumni Ekonomskoga fakulteta u Splitu.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću