JUDO – JK SOLIN: Ana Viktorija Puljiz brončana euro juniorka

SOLINSKA KRONIKA 15. studenoga 2020. Broj 315

Presretna sam! Zbilja sam imala dramatične pobjede, ali je sve ispalo jako dobro. Žao mi je za polufinale, ali Francuskinja je iznimno dobra judašica i ne propušta prilike koju sam joj nažalost ponudila. Pokazala sam da mogu doći do polufinala i u ovoj još uvijek novoj kategoriji i ovo mi je veliki poticaj za dalje

Ana Viktorija Puljiz i trener Dragan Crnov na postolju u Poreču

Prvog dana Europskog judo prvenstva za juniorke i juniore, koje je održano od 4. do 6. studenog u Poreču, Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg), članica judo kluba Solin, je osvojila brončanu medalju!
Uz iznimne epidemiološke i sigurnosne mjere u Poreču je započelo prvenstvo Staroga kontinenta za juniore, odnosno judašice i judaše koji su rođeni između 2000. i 2005.
Hrvatsku je prvoga dana predstavljalo troje judaša i tri judašice. Prema najavama, najviše je uspjela napraviti Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg), osvajačica europske juniorske bronce iz 2018. godine. Mlada Solinjanka je kroz dvije dramatične pobjede izborila polufinale.
Najprije je u posljednjim sekundama bacila Švicarku Monnard na drugi wazari, a zatim je nakon više od šest minuta natjerala Cipranku Asvestu na treću kaznu i zasluženo otišla u borbu za finale.
– Nije počela dobro vidjelo se da joj nedostaje natjecanja, ali kako je dan odmicao pokazivala je sve bolji judo. Ovo je Vikici deseta velika medalja i zaista sam ponosan. U borbi za broncu je bila na pravoj razini i neugodnu Mađaricu, koja je puno viša od nje je uspjela pobijediti – prokomentirao je Dragan Crnov, njen klupski i reprezentativni trener.
Tamo ju je čekala prva nositeljica kategorije, Francuskinja Mokdar koja je opravdala taj status te iskoristila svoju priliku i ipponom poslala našu judašicu u borbu za broncu.
U finalnom bloku Puljiz je još jednom pokazala pobjednički mentalitet te je bila aktivna, pokretljiva i wazarijem u posljednjim sekundama borbe svladala mađarsku judašicu Krizu i donijela prvu medalju za Hrvatsku!
– Presretna sam! Zbilja sam imala dramatične pobjede, ali je sve ispalo jako dobro. Žao mi je za polufinale, ali Francuskinja je iznimno dobra judašica i ne propušta prilike koju sam joj nažalost ponudila. Pokazala sam da mogu doći do polufinala i u ovoj još uvijek novoj kategoriji i ovo mi je veliki poticaj za dalje. Osvojiti europsku medalju u svojoj državi je još veći ponos – kroz osmijeh je prokomentirala Ana Viktorija Puljiz.
Drugi hrvatski predstavnici prvog dana nisu uspjeli upisati pobjedu. Nikola Zorotović (do 60 kg) je izgubio od Ukrajinca Verdybe, dok su u kategoriji do 66 kg Leon Đapić i Lovre Vidaković izgubili od rumunjskog, odnosno mađarskog predstavnika.
U konkurenciji juniorki, Solinjanka Anica Bubić (do 57 kg) je izgubila od Francuskinje Vellozzi, a u istoj kategoriji Nina Simić je izgubila od Poljakinje Logozne.

U konkurenciji mlađih seniorki Španjolka zaustavila Puljiz

Osvajačica europske juniorske bronce, Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg), na početku turnira je za dobila protivnicu aktualnu europsku viceprvakinju u mlađim seniorkama Esteo Linne (ESP). Puljiz je bila aktivnija, napadala, ali nije uvjerila suce da Španjolka zaslužuje kaznu. U jednomu trenutku se učinilo da je povela na wazari, ali naknadnim pregledavanjem snimke video suci su poništili bacanje i borba je otišla u »golden score« gdje je iskusnija Španjolka došla do wazarija i prošla dalje.
– Dok joj je na EP-u za juniorke trebalo malo da »uđe« u natjecateljski ritam, ovdje je Vikica od prve sekunde bila na vrhunskoj razini. Zaista joj nemam što zamjeriti. Šteta, bila je bolja, ali na kraju nije uspjela osigurati prolaz. Treba i ovakvih borbi da osjeti to na svojoj koži, a iz Poreča svakako idemo zadovoljni – prokomentirao je trener Dragan Crnov, koji vodi mladu Solinjanku od samih početaka.
Kada se priča o hrvatskim sportovima najčešće se spominju nogomet, rukomet, košarka, vaterpolo ili iskoraci temeljeni na individualnim uspjesima poput skijanja i skokovima uvis, te obiteljima Kostelić i Vlašić. Usporedo, od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas, rad generacija zaljubljenika u judo razlog su zašto je danas taj sport jedan od najpozitivnijih sportova u Hrvatskoj sa većim uspjesima i sve većim brojem djece koja trenira. Očiti primjer je i JK Solin, klub sa Bilankuše!

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću