SUPERSPORT PRVA NL – NK SOLIN – Solin nije još u komfornoj zoni, ali krize više nema!

SOLINSKA KRONIKA 345, 15. svibnja 2023.
Priredio: Miro Podrug

Trener Marko Lozo preuzeo je Solin sredinom ožujka, u trenutku kada je momčad bilježila četiri poraza u nizu uz gol razliku 0:10, te blagu uzbunu da bi se završnica sezone umjesto borbe za gornji dom mogla pretvoriti u nadmetanje za ostanak u ligi

Četiri kola prije konca natjecanja u Prvoj Super Sport ligi NK Solin je peti s 39 bodova, osam bodova više od pretposljednje Kustošije, odnosno 11. mjesta koje vodi u kvalifikacije za ostanak s drugoplasiranom momčadi druge NL. Modri s Jadra su praktično osigurali ostanak, a za teoretsku potvrdu potrebna im je još jedna pobjeda!

Trener Marko Lozo preuzeo je Solin sredinom ožujka, u trenutku kada je momčad bilježila četiri poraza u nizu uz gol razliku 0:10, te blagu uzbunu da bi se završnica sezone umjesto borbe za gornji dom mogla pretvoriti u nadmetanje za ostanak u ligi. Lozo je započeo remijem protiv Dugopolja u 22. kolu, pa upisao dva poraza, prvo domaći od Kustošije (0:1), a zatim najteži u sezoni u Bijelom Brdu, 0:6! Solinjane je poraz s četvrtoga bacio na osmo mjesto.

No, debakl je ubrzo počeo poprimati obrise spektakla, jer Lozine su se zamisli povratkom obrambenih aduta počele ocrtavati i na travnjaku. Kao rezultat, Solin trenutačno bilježi seriju od četiri utakmice bez poraza – tri pobjede (HD 3:0, Dugopolje 4:0, Dubrava 4:0) i jedan remi (Orijent 3:3) uz gol razliku 14:3. Momčad s Lozom vratila se na četvrtu poziciju, što znači s manjim teretom u završnicu prvenstva! Zasigurno povratkom ozlijeđenih obrambenih igrača Tomića, Buljana i Novak-Stanka momčad je dobila sigurnost, a pšrema naprijed efikasnost koju predvode Chinedu i Mamić sa ukupno po osam postignutih pogodaka.

– Nismo još u komfornoj zoni, ali nismo u kriznoj situaciji. Bez obzira na dobar niz, naš maksimalni fokus i daljnje pobjedu u svakoj utakmici. Pobjeda nad Orijentom bi nam značila praktično ostanak. Mogli smo, dominirali smo, ali smo zadovoljni bodom. Krajnji cilj je četvrta pozicija i to je moguće – rekao je 34-godišnji trener Lozo.

Ugovor do kraja sezone u dobro posloženoj sredini

Po dolasku u Solin Lozo je potpisao ugovor do isteka sezone, znači li to da je završnica prvenstva svojevrsni test nakon kojeg slijedi procjena o ostanku u trenerskoj stolici uz Jadro?

– Moj fokus je na igri i igračima, ugovor je neizbježan u kojoj god sredini se nalaziš. Ako pobjeđujemo, želim da to činimo s glavom i repom, s pravim mehanizmom. Mislim da ih je nakon Dragovoljca momčad počela usvajati, mehanizmi sada izgledaju bolje nego kada sam došao. Ponekad mi dojam znači više nego rezultat.

A kakav je dojam o sredini koju vodi dva mjeseca?

– Dobro posložena sredina, važno je da nema pritisaka i da je koncentracija isključivo na kvalitetu igre. To je preduvjet da nešto napravite, a moji igrači su pokazali kvalitetu za koju sam i prije dolaska znao da postoji. Nisam dvojio kad su me zvali. Tri juniora aktivno participiraju u ligi, to su Marinović, Tokić i Majdov, koji prolazi kao Neymar u Parizu. Takvi projekti znak su da klub ide u dobrom smjeru, juniori mogu sazrijevati i istovremeno donijeti nešto na terenu – zaključio je trener Marko Lozo.

Pioniri, kadeti juniori brode prema cilju

Solinjani dobro brode u Prvoj pionirskoj i kadetskoj ligi. Nakon 26. kola pioniri pod vodstvom Kaje Kalinića su osmi u eliti sa 29 bodova, a kadeti pod vodstvom Ante Šećera su 12. sa 25 osvojenih bodova. Juniori u regionalnoj ligi nakon 26. kola, pod vodstvom trenera Ognjena Majdova, izvrsno brode, nakon pobjede nad Hajdukom preuzeli su vodstvo sa 66 bodova, pet više od Hajduka koji ima utakmicu manje. Cilj su kvalifikacije i ulazak u Prvu HNL. Lista strijelaca u juniorskoj ligi: 24 – Josip Marinović (Solin), 21 – Marin Carev (Hajduk), 20 – Nino Majdov (Solin),

Redoslijed Supersport Prve NL, nakon 29. kola: 1. Rudeš 60, 2. Vukovar 1991 53, 3. Cibalia 49, 4. Orijent 1919 42, 5. Solin 39, 6. Croatia 39, 7. Jarun 37, 8. Dubrava Tim kabel 36, 9. BSK 32, 10. Dugopolje 32, 11. Kustošija 31, 12. Hrv. dragovoljac 20.

U 30. kolu Solin je u Dugopolju, u ponedjeljak 15. svibnja 2023. u 17 sati, domaćin Vukovaru 1991 pred TV kamerama MAKS sport 1. U 31. kolu gostuju kod vodećeg Rudešom, u 32. domaćini su Jarunu, u 33. kolu, posljednjem ove sezone, 3. lipnja su gosti Croatiji u Zmijavcima, nadajmo se da će to biti samo utakmica za prestiž!

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću