PEDIJATRIJA – Sindrom iznenadne dojenačke smrti

SOLINSKA KRONIKA 345, 15. svibnja 2023.
Piše: prim. mr. sc. Katica OBRADOVIĆ, dr. Med., spec. pedijatar

Uzrok smrti ostaje nepoznat i nakon obdukcije i detaljne provjere anamnestičkih podataka i okolnosti u kojima se smrt dogodila. Češći je u muške dojenčadi i jedan je od najčešćih uzroka dojenačke smrti u zemljama s visokim standardom. U Hrvatskoj iznenadnom smrću dojenčeta umre 10 do 60 djece na godinu

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS) dogodi se u prethodno zdravoga dojenčeta najčešće u dobi između 2 i 6 mjeseci te je vodeći uzrok prirodne smrti tijekom prve godine života. Uzrok smrti ostaje nepoznat i nakon obdukcije i detaljne provjere anamnestičkih podataka i okolnosti u kojima se smrt dogodila. Češći je u muške dojenčadi i jedan je od najčešćih uzroka dojenačke smrti u zemljama s visokim standardom. U Hrvatskoj iznenadnom smrću dojenčeta umre 10 do 60 djece na godinu.

Uzrok nije poznat, ali se vjeruje da u nastanku istodobno sudjeluju genski i vanjski čimbenici rizika kao što su pušenje majke i ukućana u neposrednoj djetetovoj blizini. Pušenje majke u trudnoći može biti jedan rizični čimbenik SIDS. Intrauterino izlaganje nikotinom djeluje na moždano deblo fetusa i smanjenja serotoninskih neurona koji imaju glavnu ulogu u kontroli svih vitalnih funkcija.

Izlaganje djeteta sastojcima duhanskih proizvoda intrauterino dvostruko povećava rizik od razvoja SIDS-a i jedan je od najvažnijih rizika čijom se modifikacijom može utjecati na smanjenje pojavnosti ovog sindroma. Smatra se da duhanski dim ima izravan loš biološki učinak na fetus jer njegove štetne supstance ulaze preko krvnih žila posteljice u tijelo ploda. Nikotin i katran koji se talože u tkivima djeteta i posteljice usporavaju rast i razvoj fetusa, što rezultira niskom porodnom masom i preranim porodom koji još više podižu rizik za nastanak SIDS-a.

Majčina ovisnost o drogi peterostruko povećava mogućnost razvoja SIDS-a. Štetno se djelovanje ostvaruje preko izrav noga štetnog biološkog učinka na plod, povećanoga rizika za prematuritet i smanjenu porodnu težinu, a za dio štetnosti je odgovorna i loša socioekonomska situacija koja je ustaljena među populacijom ovoga tipa. Isto vrijedi i za majčinu ovisnost o alkoholu koja osim što za sobom ostavlja loše socioekonomske posljedice ima i važnu ulogu u kočenju normalnoga razvoja nerođenoga djeteta.

Neke osobitosti novorođenčeta imaju ulogu u podizanju rizika za nastanak SIDS-a. Tako predterminski rođena djeca te ona rođena iz blizanačke trudnoće imaju veću predispoziciju za razvoj ovoga sindroma. Ono po čemu su ova djeca slična jest mala porođajna masa. Ugrožena su i djeca kod koje su uočene učestale epizode apneje ili koji su već imali sindrom izbjegnute smrti novorođenčeta.

Kada se govori o djetetovu spavanju kao rizičnome čimbeniku za pojavu SIDS- a treba se usredotočiti na dva faktora – položaj spavanja i okoliš u kojemu se spava.

Položaj spavanja prednjači u tvorbi rizika te je zapravo ono na što prvo treba obratiti pažnju i modulirati ga. Rizičnost postavljanja dojenčeta da spava na trbuhu prvi se put spominje 1980. godine od strane dva neovisna istraživača Susan Beal iz Australije i Gus De Jonge iz Nizozemske, koji su na temelju populacijskih studija utvrdili ovaj rizik.

Pozicioniranje na trbuh definitivno sa sobom nosi najveći rizik. Točan mehanizam koji dovodi ovu poziciju u vezu sa sindromom iznenadne dojenačke smrti nije u potpunosti jasan, no smatra se da u ovoj poziciji lakše dolazi do gušenja zbog suprimiranih mehanizama pobuđivanja u životno ugrožavajućim situacijama.

Što se tiče fizikalnih čimbenika, spavaća soba mora biti prozračena, a temperatura mora biti normalna sobna (oko 24°C), uz relativnu vlagu od 50%, bez strujanja zraka. Ova preporuka dosta je važna kako bi se izbjeglo pregrijavanje djeteta. Pri takvoj temperaturi dijete je dovoljno obući u laganu pamučnu odjeću i pokriti laganim pokrivačem.

SIDS se češće javlja u obiteljima s nižim ekonomskim standardom i nižim obrazovnim statusom gdje mlade majke imaju više djece s malim razmacima između poroda. Vjeruje se da određenu patogenu ulogu, imaju i infekcije virusom influence i hripavca što bi bilo objašnjenje veće učestalosti iznenadne smrti dojenčeta zimi u vrijeme češćih respiratornih infekcija.

Mlađa braća i sestre dojenčadi koja su umrla od sindroma dojenačke smrti imaju četiri puta veći rizik da umru od sindroma iznenadne dojenačke smrti od druge dojenčadi. To jest imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu. Pedijatri stoga trebaju posebnu pozornost obratiti na dojenčad čija su braća i sestre umrla od ovoga zagonetnog sindroma.

Kao mogući patogenetski čimbenici spominju se još usporeno sazrijevanje struktura moždanoga debla, neosjetljivost kemoreceptora na CO2 i nezrelost u serotoninergičnom sustavu neurotransmisije. Među bolestima koje mogu izazvati sindrom iznenadne smrti u dojenčeta navode se poremećaji srčanog ritma, neke nasljedne metaboličke bolesti, kongenitalni mijastenički sindrom- presinaptički oblik.

Prevencija

Smjernice prevencije SIDS-a Američke pedijatrijske akademije koje su se pokazale učinkovite u smanjenju pojavnosti ovoga sindroma su: dojenčad treba spavati na leđima ili na boku, ne na prsima. Incidencija SIDS–a se povećava s pregrijavanjem (prekrivači, dekice, vruća soba) i kod hladnoga vremena. Stoga treba usmjeriti sve napore na izbjegavanje pregrijanoga ili pretjerano hladnoga okoliša, pretjeranoga zamatanja dojenčeta i uklanjanja iz kolijevke mekane podloge za spavanje, poput jastuka, punjenih igračaka/životinja i pomagala koje smiruju dijete.

Dijete ne bi trebalo spavati u nosiljci ili kolicima. Nakon što dijete zaspe izvaditi mu dudu iz usta. Pokriti ga do pola prsiju, ne do vrata ili preko glave. Preporuča se dojenje djeteta. Majke bi u trudnoći trebale izbjegavati pušenje, alkohol, drogu, a dojenčad ne bi smjela biti izložena pasivnomu pušenju, duhanskom dimu. Roditelji ne bi trebali spavati u istom krevetu s dojenčetom, ali se preporuča da spavaju u istoj sobi, dijete u svom krevetu. Cijepiti djecu prema važećem kalendaru cijepljenja.

Rijetke metaboličke bolesti i zlostavljanje djece koje dovode do smrti dojenčeta mogu se često proglasiti SIDS-om jer patološki nema značajnih razlika, te na to treba obratiti pažnju.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću